Tak takhle nějak bych začal recenzi na skvělý titul, který hraju už od prvního dílu na PC a vždy jsem byl naprosto nadšený. Letos jsem vyzkoušel obě verze, jak na PC, tak na Xbox 360 a jsem opravdu rád, že se předělávka na konzolu povedla. Svět diktátora začíná jedník kliknutím, takže jdeme na to!
Hned na začátku přiblížím samotnou hru. Děj vás zavede do nádherné oblasti, kde najdete slunce, čiré moře a také kruté vládce, kteří se utápějí v alkoholu, vlastní nicotě a prostě snad všech možných lidských záporech (Kubaaa). Děj hry je zasazen do období 1942-1982, což pro samotnou hru není nijak důležité, ale pro atmosféru a grafické zpracovaní je to klíčová věc. Jedná se o zajímavý model budovatelské strategie, kdy se dodržují popsaný vazby dřevo>zpracování dřeva nebo tabák>výroba cigár atd... Celý budovatelský model ale není jenom o finančním úspěchu, ale hlavně o udržení morálky na ostrově. Zde asi nastává ten rozdíl od klasických budovatelský strategií, jelikož morálku a kvalitu života si vynucujete spíše diktátorským režimem. Do všeho je zanesen velký důraz na vaše sympatie s USA nebo SSSR, které vás ve většině misí podporují a to právě na základě vybudovaného přátelství. Aby pocit z Kuby byl dokonalý, máte k dispozici armádu a samozřejmě protesty dělníků za nízké mzdy můžete řešit poklidně a nebo tam poslat armádu a problém vyřešit"trošku" nestandardně. Jak vidíte, komplexnost hry je obrovská a proto si určitě zaslouží vaši pozornost, ale nyní už trošku postupně.
Grafické zpracování Hra letos nabídnula 3D zobrazení a to v poměrně kvalitním detailu, takže se podíváte na práci farmářů, rostoucích plodin nebo na spoře oděné dovolenkáře na vašem vybudovaném letovisku. S grafikou a objekty ve hře si prostě grafici vyhráli a pokud jste někdo na Kubě byl, rozhodně hned poznáte, že obytné domy, paneláky nebo pouliční krámy, jsou jak vystřižené z reality. Vše nádherně dokreslují dobová auta, hudba a samozřejmě oblečení a vzhled domorodců. Za grafiku nemám skoro co vytknout. V herním režimu si díky 3D můžete s náhledy skvěle pohrávat a po chvilce cviku (tlačítka na ovládání pohledů) se budete po ostrovech prohánět i bez myši.
Hudba v rytmu tance mě potěšila Když už jsem zmínil hudbu, tak jenom řeknu, že hudba je povedená, přesně sedí k samotné hře a jejímu ději, ale měl bych zde i výraznější výtku, že hudebních stop je opravdu málu a při intenzivním hraní už mě to začalo obtěžovat, takže jsem nastartoval kubánské rytmy na mp3 a už jsem byl zase v pohodě
Otroci jsou pořád v módě Celkový model hry je ukázky moderního vykořisťování a může sloužit i současným komunistům, jako pohled na krásné dny minulosti. Maká se za par kaček a makat musí každý. Protesty se tvrdě trestají a úkolem vaší vlády je to mít pěkně pod palcem, vydělávat těžké devizy a hlavně jejich značnou část během hry odsunout na švýcarské konto v bance. Tahle věta není nadsázka, tohle všechno ve hře najdete. Tohle je základní model hry a vše začíná výběrem diktátora a to podle jeho vlastností, které jsou vždy v 80% dosti negativní a pro lid dosti stresující, takže první protesty se objeví až po chvilce hraní. Ty znázorní protesty lidí před restauracemi a obchody, ale před vládní palác se jim moc nechce, přeci jenom je ovládán armádou a stačí jeden příkaz a vězení se začnou pěkně plnit.
Pokud se tedy spokojíte s drsným životem "peona" (krásné slovo ze série Warcraft) budete makat jako šroub, pokud si vládce (vy) nevzpomene, že přepnete režim na makaní "co to jde" a lidi makají do roztrhání těla. To sice snižuje jejich kvalitu práce, ale to vy už nějak přežijete.
Když už vydělíte trošku peněz, tak investujete do nějakého toho paneláku nebo bezdomoveckých osad. Je jasný, že tento industriální pohled neukazujete cizincům a pokud máte misi, kde je potřeba i vybudování cestovního ruchu, je dobré (jako ve skutečnosti), nahodit oddělené části a cestovatele do chudinských částí moc nepouštět. Postupně se i vy na nátlak mocností SSSR a USA budete o peony trošku starat. Né, že by jste měl strach z mocností, ale pokud neplníte jejich očekávání a oni jsou nespokojení, jejich obchodní lodě přijíždějí stále pomaleji a vaše bankovní účty jsou v prde*** a když nejsou peníze, není poslušná armáda a když neposlouchá armáda, tak nad vaším sídlem krouží havrani, ikdyž na Kubě to budou asi supy.
Multiplayer I zde máte možnost nezůstat na ostrově sám a zkusit pořádnou výzvu ve světe Xbox Live. Kromě toho, že s ostatními hráči můžete porovnávat vaše bodové hodnocení za dosažené mise, můžete vyzvat soupeře i k přímému souboji na vybraných scénářích. Tuhle možnost doporučuji pouze v kruhu vašich známých. Leftaři to totiž dokážou pěkně zošklivit.
Závěr Celý model je prostě takovým pohledem na diktátorské režimy a autorům se opravdu povedlo všechno nadhodit v dosti kruté realitě, pokud si uvědomíte, že takhle nějak to opravdu funguje. Asi nejvíce mě zaujala možnost manipulace s volbami, kde prostě zvolíte možnost slibů :-) Na co teďka narážím už nechám na samotných čtenářích. Hru bych doporučil všem budovatelům a rozhodně říkám, kromě zážitku ze hry, si vyzkoušíte i opravdu zvládnuté ovládání pro strategie na Xboxu a také se podíváte trošku na historii.
Závěrečné hodnocení: 80%
Grafika 8/10 Hudba 7/10 Atmosféra 8/10 Hratelnost 8/10
Zajímavosti a linky Žánr: Strategie Vše o Tropico 3 na Xboxweb.cz Multiplayer: ANO Jazyk: ENG Manuál: ENG PEGI: 16+
Distributor v ČR: CD Projekt Oficiální stránky: www.tropico3.com Hru doporučujeme koupit: ''zde''
» RECENZE: Minecraft: Xbox 360 Edition A je to tady. Po půl roce a jednom odkladu se loňský Indie hit Minecraft s více než 5 000 000 prodanými kusy dostává i na naši konzoli. Cesta to byla trnitá a ve výsledku jsme toho dostali o něco méně ...
» Turnaj o DLC EURO 2012 rozpis Dnes startuje první kolo našeho / Vašeho Fifa 12 turnaje. Nakonec se přihlásilo 18 hráčů, což je velice slušné číslo. Kompletní rozlosování jednotlivých skupin stejně jako upřesňující informace najdet ...
» Minecraft: Xbox 360 Edition - Získej všechny achievemen ... Minecraft pro Xbox 360 konečně vyšel minulý týden na Xbox LIVE Arcade a je tak ke stažení za 1600MS bodů. Tuto fenomenální hru samozřejmě doprovází i achievementy, kdy jako jedna z prvních her má 400 ...
Informace