Přihlásit

Forza Motorsport 3: Mód Kariéry#3

Datum 4 Srpen 2009 Kategorie Forza Motorsport 3, Závodní, První pohled
Během posledních dní jsme vás seznámili s kariérním módem Forzy Motorsport 3. Takže díky IGN už víte o kariéře všechno, o sezónách a také něco o multiplayeru. A tento třetí a poslední díl se opět zaměřuje na kariéru, avšak jedná o vlastní pocity redaktora IGN, který měl možnost kariéru chvíli testovat.

Dostat se do módu kariéry je jednoduché a nebyl moment, kdybych nevěděl, co dělat. Kdykoliv sem navíc mohl vyskočit ze zaběhlého režimu a jít na vlastní pěst. Udělal jsem si auto-upgrade na svou Ford Fiestu, abych poznal, jak tato funkce funguje. Kdokoliv, kdo by chtěl závodit a nestarat se o součástky a tuning, tak může takto popohnat celý zážitek. Jsem trochu posedlý tím, že si dělám věci sám, avšak umělá inteligence odvedla skvělou práci na upgradu pro mě. Ale stále je samozřejmě možnost vlastních zlepšení.

Můžete si jednoduše zvolit součástky a vylepšit si vaše auto ručně. Je to jednoduché a funguje to podobně jako Forza 2. Vyhnul jsem se hloubkám tuningu, protože mě Turn 10 docela vyděsili. Představa, že bych mohl špatně zasáhnout do nastavení svého auta, aniž bych si to uvědomil, se mi zdála jako blok především pro lidi, kteří nejsou těžcí fandové tuningu, ale chtějí mít pocit, že se na autě více podílejí. Možná se proto někteří určitě naučí tunit jako profíci.

Ve vaší první sezóně, získáte úrovně řidiče a také achievementy rychle. Měl jsem k dispozici hrstku aut zhruba po hodině hraní. Umělá inteligence se z vás stále poučuje a to s každým okamžikem, kdy máte Forzu 3 ve vaší konzole. Přizpůsobivý systém umělé inteligence Drivatar z Forzy 2 je zpět a pracuje opět skvěle. Ale i když je závod u konce, tak se o vás AI stále učí. Můj první pár aut byla skromnější auta, která se lehce řídila. A možná proto si umělá inteligence Forzy 3 myslela, že dávám přednost ovladatelnosti vozu. Ale ve chvíli, kdy mi byla darována Mazda Roadster, tak se AI o mě naučila něco nového - rád zdivočím. Pro mne, není větší zábava v závodní hře, než přetočit auto a pak uniknout z potencionální katastrofy. Jistě, ztrácím tak čas, ale vypadám cool. Měl bych také dodat, že Forza 3 stále udává body za drift v každém závodě, takže kromě závodu o nejlepší čas, můžete také závodit o nejlepší styl.

Neměl jsem hodiny na to, abych se položil do módu kariéry Forzy, ale i za můj krátký čas s Roadsterem, se zdálo, že umělá inteligence dynamického kalendáře pochopila pointu. Chtěl jsem žít na okraji. AI mě totiž nechala hrát a závodit tratě, které testovali mé schopnosti driftu, který mi dělal radost. Obrovská většina hráčů, kteří budou hrát Forzu 3, nebudou mít ale ani potuchy, že se kalendář mění, aby vyhověl jejich požadavkům. Stojí to trochu v ústraní a AI vás nevyrušuje tím, že by vám vysvětlovala, podle jakých rozhodnutí se mění kalendář. Cílem je udržet vás řídit a myslím, že to bude fungovat.

Ještě než jsem se vydal do Turn 10 zahrát si Forzu 3, strávil jsem trochu času hraním druhé Forzy. Není to tak jednoduché, si přesně vzpomenout, jak se závodní hra před dvěma roky ovládala, takže návrat k předchozí hře byl důležitý. Musím říct, že po strávení hodiny s módem kariéry Forzy 3, byla poznat změna. Ovládání Forzy bylo vždy dobré a na vrcholu byla i fyzika, ale Forza 3 je ještě lepší. A to ve všem, od znatelných rozdílů řízení jednoho vozu od jiného až k pocitu spojení rychlosti s cestou. Forza 3 je lepší. O tom není pochyb.

Možná nejvíce kontroverzním přídavkem je systém tlaku umělé inteligence. Jedním z velkých problémů závodních simulátorů (včetně Forzy) bylo, že umělá inteligence protihráčů je příliš dokonalá. Toto je nejvíce znatelné v Gran Turismo sérii, kde se zdá, že každý řidič je naprogramován na určitou trasu a tu pokaždé sleduje. Forza 2 to trochu změnila o nějaký stupeň s Drivatar systémem, ale stále to není jako byste závodili proti lidem. Tak Turn 10 přidal systém tlaku, který se snaží udělat umělou inteligenci řidičů více lidskou. Dostaňte se hezky za jiného řidiče a oni mohou (z pocitu nervozity) udělat chybu. Nejspíše pojedou do zatáčky drastičtěji než by jeli obvykle, nebo do někoho šťouchnou více, než by chtěli. Čím nižší je vaše úroveň obtížnosti, tím větší tlak bude kladen na umělou inteligenci oponentů.

To se určitě nebude líbit některým hráčům, kteří chtějí být jednoduše podrobeni umělé inteligenci, která jede podle nějakého vzorce. Vždycky můžete zvýšit obtížnost, abyste viděli o něco méně chyb od protihráčů, ale dejte si pozor, protože jezdci jsou pak více agresivní na vyšší obtížnosti a jízda se blíži k simulaci reálného závodu.

Hrál jsem na všechny tři současné obtížnosti v aktuální verzi, která je asi šest týdnů od vydání. Doufám, že Turn 10 přidají více přednastavených voleb. Nastavení Casual (příležitostný hráč) je jen o tom šlápnout na plyn a jet. Hra za vás totiž brzdí. Všechno o co je potřeba se obávat je snažit se zůstat na zelené čáře. Není to moc velká zábava i pro příležitostné hráče, ale zkrátka tato možnost není pro nás. Ta je pro vaši maminku nebo vaše mladší sourozence. Když chtějí Mario Kart, můžou mít Mario Kart.

Obtížnost Regular (běžný hráč) vyžaduje, abyste si sami ovládali brzy, ale většina asistencí je stále zapnutá. Představuji si, že velká většina lidí, která bude hrát Forzu 3, si zvolí prvně tuto obtížnost. Po pár závodech jsem ji shledal příliš jednoduchou. A to nejsem žádný typ náruživého závodního hráče. Hraji hodně závodní hry, ale nejsem zdaleka elitní hráč. Po několik závodů byla obtížnost Regular fajn, ale po dobu celé kariéry? Je to nejspíše příliš jednoduché pro kohokoliv, kdo řádně hrál Forzu 2.

Nastavení Serious (náruživý hráč) není tak nemožné, jak si můžete myslet. Turn 10 toto nastavení nejspíše za poslední týdny přizpůsobili, ale když jsem na tuto obtížnost hrál, tak byly vypuštěny vedoucí čáry na cestě a několik asistencí bylo stále ještě zapnuto. Umělá inteligence byla rozhodně mnohem těžší a vyhrávání závodů tak rozhodně nebylo lehké. To ale neznamená, že nebyl závod, který bych nemohl dokončit. Byla to ta správná úroveň výzvy pro mě osobně, která je skvěle nastavená. Jsem jen trochu překvapen, že tady nebylo vyšší nastavení pro úplné šílence. Pamatujte ale, že to jsou přednastavené volby. Můžete si je zvolit a pak jednotlivě upravit všechny asistence a nechat umělou inteligenci vytvořit vaši vlastní úroveň výzvy.

Jedna věc, která může udělat kteroukoliv z těchto obtížnosti lehce hratelnou je funkce rewind. Není tady totiž žádná penalizace za rewind a nezáleží na tom, jakou obtížnost máte. Ani za tuto funkci nejsou požadovány peníze, i když třeba v tabulkách se to může projevit, ale závodu samotnému to nevadí. Nemusíte rewind použít vůbec nebo jej můžete použit 200krát za závod. Každé stisknutí rewind tlačítko (Back na ovladači) způsobí návrat času o pět sekund. Můžete toto tlačítko mačkat, jak moc chcete, klidně se vrátit i o celé kolo, pokud po tom toužíte.

Rewind je budoucnost závodních her, podle Turn 10, i když v tom zrovna ani není žádná filozofie penalizace. Musím ale říct, že mi chybí napětí v obtížném závodě, obávat se o to, to nezkazit. To bylo vždycky pro mě to přední, když jsem vedl - jen to nezkazit. S funkcí rewind, se o to nemusím obávat a mám vždycky východisko, tedy pokud chci tuto funkci používat. A když mám dojem, že je něco špatně, tak zkrátka hned nemusím restartovat závod, tedy když třeba udělám chybu. Nepoužíval jsem rewind, abych si udržel vedení, ale použil jsem jej, když sem udělal něco, co mě naprosto vyhodilo ze závodu. Dávalo mi to důvod jet dál, což je ostatně prioritou pro tuto hru. Vidím to jako skvělý učící nástroj. Pokud máte ostřejší zatáčku, která vám dělá problémy, můžete použít rewind a zkusit ji znovu projet, abyste pochopili význam vhodné rychlosti do zatáčky.

Je zde jeden další přídavek, který vyzkouší jen ty nejtvrdší z hardcore hráčů. Turn 10 přidal spojku na levý bumper (LB). Je to možnost pro ty, kteří chtějí skutečně dosáhnout perfektního kola. Můžete stále řídit manuálně s auto spojkou, ale nikdy nedosáhnete nejlepšího možného kola. Manuálně totiž můžete přehazovat rychlosti se spojkou rychleji, než je to automaticky. Je to velký skok, když necháte umělou inteligenci postarat se o spojku. To samozřejmě neznamená, že byste nevyhráli závody, ale lidé dominující v tabulkách budou ti, kteří používají spojku.

I když jsem měl možnost hrát mód kariéry Forza 3 asi hodinu, tak už mohu říct, že to velký hit pro fanoušky závodů. Vývojáři Gran Turismo by měli dávat pozor. Turn 10 dělá některé skvělé věci s třetí Forzou.
Originální EN článek: Hilary Goldstein, IGN

Autor - tonyskate |

Datum: 4. Srpen 2009 12:27 | Autor: targu | Komentáře: 0 | Publikace: 0
Skvělej článek. Jen škoda že se autor nezmínil o destrukčním modelu.
Datum: 4. Srpen 2009 12:35 | Autor: Pata | Komentáře: 0 | Publikace: 0
Je videt ze si to lidi z IGN uzili. Me treba dneska na zaver zaujala ta zminka o spojce. To bude slusnej narez.
Datum: 4. Srpen 2009 16:41 | Autor: Hr3bec | Komentáře: 0 | Publikace: 0
No skoda jen ze na volantu pro box neni spojkovy pedal :-/. Kdyby sel G25 na boxa tak by to byl nejvetsi luxus...
Datum: 4. Srpen 2009 23:58 | Autor: fruper | Komentáře: 10 | Publikace: 0
super clanok :) nic ine nemozem povedat :) snad len diky tony!! :)

to Hr3bec - no uz je volant od fanatecu ktory ma spojku a 900stupnovy volant len ten stoji majlant ale zevraj ma cez leto ukazat MS tiez nejaky volant so spojkou a 900 stupnami pre xbox tak uvidime... :)

Informace

Komentovat tuto publikaci je možné po dobu (days) dnů od data publikování.
  • Diskuze
  • Odkazy
  • Stats
Pondělí 4879
Úterý 4529
Středa 4064
Čtvrtek 4005
Pátek 2768
Sobota 4199
Neděle 4150
Návštěvy online: 69
Celkem návštev: 6294350