Přihlásit

Reportáž: EA Czech prezentace FIFA/NHL 11 č.2

Opět jsme se vydali na Pankrác do sídla EA Czech si zahrát FIFA 11. Tentokrát se přidala i sestřička NHL 11 a vznikla z toho velice parádní a výživná akce. Máme pro Vás spoustu informací, zážitků a hlavně fotek a videí. Pokud tedy chcete vědět, jestli si tyto nové ročníky dávno zaběhlých sérií předobjednat, či na ně zapomenout, určitě si přečtěte náš druhý report

Autory jsou Bitchy a P.a.c.o.

Jen poznámka pro začátek: Ještě máme jednu várku fotek a video z gameplay hraní FIFA 11. Zatím se však k němu nějak nemůžeme dostat, takže přibude později. Budeme updatovat.

Začne P.a.c.o, protože byl na prezentaci poprvé a tak budou jeho dojmy asi ještě nadšenější, než ty moje.

V sídle české pobočky EA jsem na rozdíl od mého kolegy Bitchyho byl poprvé a hned se jednalo o parádní zážitek. Pohodlně jsme se usadili do křesel, chopili se gamepadů a hráli. První částí prezentace byla věnována ukázce a dotazům na Fifu 11, druhou část pak patřila NHL 11, na kterou jsem se těšil víc. Pocity z hraní jsou opravdu parádní, ale pěkně popořádku.

Jak jsem již říkal, první část patřila hře Fifa 11. Inovace jsou zde vidět na každém kroku, zejména pak v oblasti hraní. Vývojáři na hře zapracovali zejména v oblasti animací a pohybů hráčů. Těch je opět velké množství a přispívají k velice reálnému pocity z hraní. Vše je přirozené, hráči do sebe dokonce mohou narazit, díky čemuž vznikají srandovní situace. Znatelný je i posun v oblasti AI brankářů. Už to nejsou žádní troubové. Nejvíce je vše patrné při vybíhání, kdy už není tak jednoduché je přehodit a větší pozor si dávají i při rozích a dalších situacích.

Celkové dojmy z hraní jsou pozitivní a je znát další pokrok. Sice někomu může hraní přijít o něco těžší (obzvlášť při nastavení na manual, což byla na druhou stranu dost legrace. Přihrávky létaly na všechny strany, jenom ne tam, kam jsme chtěli.), ale je to daň za větší přiblížení realitě, které jenom chválím. Potěší i takový detail, jako jsou nejzajímavější okamžiky z utkání, něco na způsob známí z NHL (nejlepší střela nebo zákrok). Fifa 11 tak i letos bude králem fotbalových her a asi ani předělaný Pro Evolotiuon Soccer na tom moc nezmění. Trošku nás mrzela nemožnost vyzkoušet si hraní za gólmana, třeba příště.

Tolik k fotbalu, nyní je čas přesunout se k ledu nebo tedy v našem případě spíše na led. Už demo naznačilo, že i NHL představí spoustu novinek. Nedalo se však říct, jak moc bude vše fungovat. V EA jsme měli možnost vyzkoušet alfa nebo beta verzi hry, kdy se daly hrát celé zápasy společně se všemi herními módy.  To vše si ostatně můžete prohlédnout na fotkách někde kolem. Začali jsme zápasem České Budějovice – Pardubice. Prezentace hry je moc pěkná, grafika se pohnula dopředu. Sice ještě stále nemají všichni gólmani naší ligy své masky, ale to je spíš takový detail. Některé možná nepotěší chybějící ruská liga, na druhou stranu je možná hrát nižší kanadskou soutěž, což zase dostatečně neocením já.

Samotné zápasy pak dostaly náboj hlavně díky novému systému vhazování. Pohybem pravé analogové páčky máte při buly větší moc. Celé to již není o pouhém rozehrání, ale můžete puk blokovat či ho rovnou vyhodit. Tato možnost se hodí hlavně při hře v oslabení. Drou novinkou oživující hratelnost je nový systém hitů. Interakce probíhají pokaždé jinak a tak by se dalo říct, že každý hit se svým způsobem jedinečný. Hity jsou asi tím největším lákadlem letošního ročníku a opravdu je radost se na hru už jenom koukat.

Je toho ale o dost víc. Jedné se o pouhé detaily, které ovšem dokreslují výbornou atmosféru hry a jistě každého hokejového fanouška potěší. I video rozhodčí je super. Povedla se nám situace, kdy hráč do puku kopnul bruslí a rozhodovalo se z videa. Nakonec gól neplatil, jelikož celé situace byla posouzena jako úmyslná. Docela zajímavé bude sledovat, zda někdy bude i jiný verdikt a gól bude v tomto případě posouzen jako platný. Součástí hry bude i české lokalizace, prezentovaná verze ale obsahovala jenom vlaječku našeho jazyka, samotná lokalizace funkční ještě nebyla.  Třešničkou na dortu je lámání hokejek. Celý systém totiž funguje reálně, a pokud s nějakým hráčem střílíte častěji, zvětšujete tím i možnost zlomení hole. Úplnou lahůdkou je vyražení hokejky protihráči z ruky. Tu pak je možné buď sebrat anebo si dojet na střídačku pro novou.

Pokud bych měl prezentaci ohodnotit jedním slovem, bylo by to „SUPER“. Pocity převládly jenom pozitivní a už teď mohu směle říci, že letošní sportovní hry od EA budou opravdové pecky se spoustou změn a nutno dodat, že jenom k lepšímu. Už teď se moc těším na to, až si je obě koupím a budu se do nich moci plně položit.  Navíc pro obě hry se chystají i online novinky, třeba postihy pro hráče, kteří předčasně ukončí hru. Těm bude odečten nějaký počet bodů a připočítána prohra. To by mnohé odpojovače snad mohlo odradit.

Moje - Bitchyho- část

Já, jakožto účastník první předváděčky, jsem přesně věděl, co od kluků z EA můžu čekat. Vše bylo opět velice profesionálně zvládnuté a nenastal žádný zádrhel. FIFA prezentaci vedl opět velezkušený Jan „WeW“ Pořízka, který toho o hře ví opravdu hodně. NHL si vzal pod svá křídla (nebo na svá bedra?)Slavomír Benko, na kterém bylo vidět, že má hru také dost zmáklou. Vše podstatné Vám zde již asi vypsal můj redakční kolega, takže na mě zbývá jen doladit detaily a hlavně zodpovědět vaše dotazy. Předem zklamu Všechny, které zajímá tzv. „Klubovka“. Tu jsme si totiž vyzkoušet nemohli a tak o ní ani my, ani kluci z EA moc nevíme. Postihy se však očekávají. Pro FIFU prý dokonce EA vyvíjí systém, který by měl na základě toho, za jakého skóre nebo v jaké minutě se odpojíte vyvodit patřičné důsledky. U NHL se zase počítá se započítanou prohrou, strnutí bodů i EA Puků. Všichni jsme jistě zvědaví, jak to bude vypadat v praxi. O FIFE celkově jsme se toho moc nového nedozvěděli, takže někomu bude stačit si přečíst report z minulé akce, který je snad poměrně rozsáhlý a věcný. Jediné co mohu říci je, že se na hru opravdu těším, protože systém kolizí, kdy se může stát, že z dvojice hráčů honící se za míčem jeden upadne, opravdu funguje. Proklamované Personality+ je opravdu s postupem času vidět, protože někteří hráči mají prostě jiné pohyby nebo raději volí střelu šajtlí. A nakonec, co jiného než hra za brankáře, což bude určitě zajímavá výzva.

Co mě zaujalo na NHL, jsou samozřejmě buly a hity. Na těch je vidět obrovský kus práce. Celkově se ve hře navíc nachází na 200 drobných vylepšení, jako je například to, že pokud posíláte nahrávku na hráče před sebou ten, už nejede jen tupě dopředu a nečeká, až mu puk práskne do hokejky, ale obrací se k němu a hledá si tu nejlepší možnou polohu pro zpracování. Množství lig, kde mi sice znatelně chybí KHL (ta si nepřeje být jen další podružnou ligou ve hře nesoucí název jejího největšího a prakticky jediného konkurenta) je i tak veliké a ELH nebo i nová CHL určitě stojí alespoň za vyzkoušení. Zajímavé určitě bude také sledovat propojení právě zmiňované CHL a NHL, pro módy jako je Be a GM apod. Závěr celé prezentace se nesl v duchu NHL a tak se proti sobě postavily týmy EACzech a Xboxwebu. Náš tým prokázal větší zkušenost s Xboxovou verzí hry a tak jasně vyhrál 7:0 nad z jedné poloviny absolutně nezkušeným týmem EACzech.  Já za sebe mohu opět jen a jen chválit přístup EACzech a vše, co pro CZ/SK komunitu dělá. V našich luzích a hájích není tolik firem, které by se zajímaly o své fanoušky, potažmo novináře tak, jako právě oni. Takže kluci dík, a těším se na další akci.

Pokud jste v předchozích řádcích nenašli odpovědi na Vaše otázky nezoufejte, konečně se totiž dostáváme také k Vašim dotazům. Pokud i tak ovšem budete mít nějaké doplňující otázky, nebojte se nám je napsat do komentářů. Hru máme přeci jen trochu nahranou a tak bychom některé věci mohli vědět.

1. Vylepšilo se nějak ovládání radování a kliček? (FIFA)
Kličky jsou ve verzích, které jsme hrály shodné s těmi, které jsme viděli ve World Cupu. I systém zpracování balonu pomocí stisknutého LT a RB najednou je stejný. Stejné jsou i penalty. Trošku překopaný je však systém radování, u kterého je nyní větší interakci s Vašimi spoluhráči. Obecně se dá říct, že kličky už moc dopředu nemohou a radování dostalo pár nových pohybů.

2. Uvidíme konečně u spoluhráčů z klubu jejich obličeje? (FIFA)
To je otázkou. Pomocí nového Creation Centra, které bude řízené přes internet, si budete moci stáhnout různé obličeje. Tedy i ty, vašich přátel. Je však otázkou, jestli je při online hraní dokáže hra navíc ještě spojit s GamerTage (zjednodušené vysvětlení). Osobně já i kluci z EA doufáme, že to půjde, nevíme Však, jestli už tento rok.

3. Bude hra mít Online Pass? Bude UT zdarma jako u NHL? (FIFA)
Online Pass hra obsahovat bude. O Ultimate Team pro FIFA zatím nepadla ani zmínka a tak se předpokládá, že vyjde později a opět za drobný poplatek.

4. Novinky v Manažerském módě? (FIFA)
Nedá se napsat pouze jedna novinka. Tento systém je celý úplně předělaný a zahrnuje větší interakci s Vaším profesionálem atd… Nebylo by moudré to všechno popisovat, takže doporučím vyčkat na plnou verzi hry. Vše však vypadá opravdu povedeně a dočkáme se i větších počtů emailů, tiskovek atd..

5. Jak velkou konkurenci vidíte v PES11? (FIFA)
Jan Pořízka a Slavomír Benko svorně: „Žádnou.“ Sláva dodává: „Na GamesComu jsem měl možnost si PES 11 zahrát. I když je to lehce předělané, pořád to není tak dokonalé jako nová FIFA 11. Takže v tom opravdu konkurenci nevidím. Kdo má rád FIFU koupí FIFU, kdo PES koupí PES.“

6. Na jakém principu bude fungovat hra za brankáře? (FIFA)
To Vám nejlépe osvětlí toto video.

7. Jakých nových stadionů se dočkáme? (FIFA)
Dočkáme se až 20% nových stadionů. Zatím nám však nikdo přesně neřekl, jaké stadiony to budou.

8. Přemýšleli jste o tom, že třeba v Kanadě budě bouřlivější atmosféra, než na Floridě? (NHL)
Diváci, jsou asi tím nejhorším, co ve hře najdeme a tak se každým rokem očekává jejich posun. Zatím se dá říct, že při hraní ELH je opravdu menší povyk, než při hraní NHL.

9. Bude Hockey Ultimate Team potřebovat Xbox Live? (NHL)
Ano, bude. Zápasy budete moci hrát jako na své konzoli, tak proti někomu jinému. Vždy však bude potřeba být připojen na Xbox Live.

10. Dočkáme se vůbec někdy českého komentáře pro NHL?
Zatím ne.

Jistě pochopíte, že ani EA Czech není vševědoucí. Ptali jsme se opravdu snad na vše, co jste nám poslali, ale né na vše, jsme dostali adekvátní odpověď. Něco prostě zatím ví jen pár lidí, kteří na hře pracují. Na samotný konec přidámem 9 úplně nových screenů z módu Kariéry :)

Autor - Bitchy |

Datum: 28. Srpen 2010 15:33 | Autor: NulaCZ | Komentáře: 64 | Publikace: 0
Pekny info :)
Datum: 28. Srpen 2010 15:36 | Autor: suchac500 | Komentáře: 11 | Publikace: 0
pekne pekne.. jen tak dal
Datum: 28. Srpen 2010 15:38 | Autor: NulaCZ | Komentáře: 64 | Publikace: 0
Az ted me doslo ze sem se zapomnel zeptat na jednu dulezitou vec ale ted uz je pozde :D :D  Jestli EA v Nhl v klubech vyresila loop glitch? nevite to nekdo?
Datum: 28. Srpen 2010 15:46 | Autor: Bitchy | Komentáře: 1068 | Publikace: 510
Co presne myslis tim Loop glitchem? Ale jak rikam, klubovku jsme si logicky zahrat nemohli, takze toho o ni moc nevime :(
Datum: 28. Srpen 2010 15:53 | Autor: NulaCZ | Komentáře: 64 | Publikace: 0
No v nhl 10 se objevil glitch ze to souper stopne (vetsinopu jsou to canadani) a pak se hodi buly hra jede a pak se znicehonic vrati zpet na buly a takto porad dokola, pak to napise ze jsem ztratili spojeni se souperem, ale ve vysledcich to je jako by se zadny zapas nehral :) kdyz hrajes proti tymum z prvni desitky a vedes tak ti to udelaj aby nahodou neprohrali :/ byli jsem 13. na svete a skoro vsechny tymy pred nama to delali :D nastesti se na ten glitch prislo az +- pred mesicem, ale pokud se to objevi i Nhl11 tak to nema smysl hrat :)
Datum: 28. Srpen 2010 16:02 | Autor: Bitchy | Komentáře: 1068 | Publikace: 510
Aha tak to slysim poprve a zrejme kvuli tomu ze klubovku v NHL uz nejakou tu chvili nehraju. Bohuzel o tomhle teda nepadla vubec rec ale mozna to budou mit nejak poresene :) O postizich se zurive diskutuje porad :)
Datum: 28. Srpen 2010 16:06 | Autor: NulaCZ | Komentáře: 64 | Publikace: 0
tak na tom glitchi je nejhorsi to ze to nenapise nic, ani vyhru ani prohru, proste jak kdyby se to nehralo :) pak tam jsou tymy ktery maji 100 a 4 prohry :D :D
Datum: 28. Srpen 2010 16:23 | Autor: rainele | Komentáře: 5 | Publikace: 0
diky za info chlopi... .)
Datum: 29. Srpen 2010 01:39 | Autor: maras1984 | Komentáře: 4 | Publikace: 0
Kluci pěkné info o fifě i nhlku 11 a  už jse těšim až dame proti sobě nebo klubovku  Smile
Datum: 29. Září 2010 18:18 | Autor: karel | Komentáře: 18 | Publikace: 0
Tak mám odehráno pár zápasů, asi je potřeba na hodnocení odehrát víc zápasů, ale první dojem ze hry je trochu zklamání. Řekl bych, že je to něco mezi FIFA 9 a FIFA 10. Nejvíc mě zaujalo, jak se někdy pohyby hráčů blíží hře PES, což je podle mě hodně špatně. Zatím nejlepší pocit ze hry jsem měl u FIFA 10...

Informace

Komentovat tuto publikaci je možné po dobu (days) dnů od data publikování.
  • Diskuze
  • Odkazy
  • Stats
Pondělí 4879
Úterý 4529
Středa 4064
Čtvrtek 4005
Pátek 2712
Sobota 4199
Neděle 4150
Návštěvy online: 74
Celkem návštev: 6294294